Zangles

In zowel klassieke muziek als andere genres

Stemvork

Foto copyright Maarten Smit

Ilona over het geven van zanglessen: 
"Ik ben een mezzosopraan.
 
Deed mijn klassieke zangstudie aan het Rotterdams Conservatorium. 
(Biografie Ilona: Click op de TabContact & Bio).

Ik hecht bij het geven van mijn zanglessen aan goede ademtechniek, goede uitspraak en aan interpretatie. Ook tracht ik zo goed mogelijk uit te leggen hoe iets van binnen aanvoelt. Indien gewenst, geef ik uitleg over hoe het anatomisch van binnen werkt.
Wat betreft het zangtechnische aspect ben ik vooral thuis en geschoold in een klassieke techniek, maar: 'heb openheid voor niet-klassieke genres’. Ik volg zelf regelmatig privé-lessen en -coachings van klassieke zangers en pianisten. Daarnaast volg(de) ik cursussen EVT-zangtechniek (nu: UVT) voor zangdocenten om minder 'intuitief' de zangtechnische kant van niet-klassieke genres te doceren.
Met dat 'intuitief' bedoel ik, dat ik in musicals bijvoorbeeld in de rol van heks of van macho-agente en in mijn kinderconcert in de rol van Isadora  ook bepaald geen klassieke stemgeving gebruikte. Maar dat ik daar toch bewust mee omging om mijn stem te behouden. Ik vind dat iemand die pop of jazz zingt, niet allerlei klassieke technieken hoeft aan te leren. Ik ben, kortom, het meeste thuis in klassieke zangtechnieken en heb daarnaast ‚ruimte’ voor andere genres.

Op enig moment in een reeks zanglessen die ik geef, zoek ik aansluiting met een pianist die de leerling dan samen met mij begeleidt. De duur en frequentie van de lessen worden geheel in overleg met de leerling bepaald. De lessen geef ik thuis of bij de leerling thuis.  Met druk bezette mensen of mensen die niet graag studeren, kan ik frequent, zelfs dagelijks, hele korte gezamenlijke oefenlesjes van bijv. een kwartier afspreken, en dit, zónder dat men van huis hoeft! Bijvoorbeeld om koorpartijen te helpen voorbereiden. Indien gewenst, geef ik ook lessen op locatie aan groepen mensen. Dat deed ik bijvoorbeeld bij amateurkoren, bij een creatieve cursus in Haarlem en bij studenten die een musical aan het voorbereiden waren."

Lid van NTB, vakbond voor musici en auteurs

Site over klassieke zangoptredens en vrolijke zangacts zoals DeDivaVanPopster, Het Agnostisch Appèl en Kinderconcert met Juffrouw Ooievaar