Zangles

In zowel klassieke muziek als andere genres

Stemvork

Foto: copyright Maarten Smit

Ilona over het geven van zanglessen:
Praktische infoAl vind ik zanglessen pas optimaal als ze in een fysiek contact worden gegeven, toch bied ik vanaf september 2020 alleen nog maar digitale zanglessen aan totdat er geen gezondheidsrisico’s meer zullen zijn bij het zingen in elkaars fysieke nabijheid. Bijkomend voordeel voor de leerling kan zijn dat ik nu ook heel korte lessen aanbied.
De duur van een les kan naar wens 10 minuten zijn of langer zoals een uur.
Met druk bezette mensen of mensen die niet graag studeren, kan ik dus korte oefenlesjes afspreken. De duur van iedere les wordt telkens door de leerling bepaald. Wij spreken de lessen telkens af met de agenda en niet in een van te voren vastgelegde regelmaat.

Aspecten van mijn zanglessen
: Ik hecht bij het geven van mijn zanglessen aan een goed ademgebruik, goede uitspraak en aan het uitdiepen van de leerling's interpretatie van wat hij/ zij zingt. Indien gewenst, geef ik uitleg over hoe het zingen anatomisch werkt.
Ik 'heb openheid voor niet-klassieke genres’, zij het dat mijn gediplomeerd-zijn in het klassieke genre is.

Mijn eigen stemtraining
: Mijn klassieke zangstudie en eindexamen docerend musicus solozang deed ik aan het Rotterdams Conservatorium bij Margreet Honig. Daarna volgde ik sinds toen t/m heden zeer regelmatig zangcoachings van klassieke zangers en pianisten. Daarnaast volgde ik enkele cursussen zangtechniek als aanvulling op mijn doceren van níet-klassieke genres. (Voor mijn uitgebreide biografie: Click op: Biografie.)

Lespraktijk vroeger en in de toekomst
Mijn lespraktijk was er een in fysiek contact en juist niet via de digitale weg. De lessen gaf ik bij mij thuis of desgewenst bij de leerling thuis. Groepslessen gaf ik o.a. aan amateurkoren, tijdens een creatieve cursus in Haarlem en aan studenten die een musical aan het voorbereiden waren. In de toekomst zal mijn lespraktijk er weer een kunnen worden van live contact, evt. in combinatie met lesmomenten via de digitale weg."

Site over zangoptredens, zangacts en zangles