Biografie


Klassieke zang-recitals
Ilona heeft solistisch in menig kleine Nederlandse concertzaal opgetreden.
Hierbij werd zij begeleid door diverse pianisten.
Zo bestaat er met pianiste Annemarie de Boer een jarenlange samenwerking in recitals.

Daarnaast vormen zij beiden sinds 2016 samen met fluitiste Noortje Huiskens het 'Trèfle Trio’. Ilona was verder ook meermaals te horen in recitals met klassieke muziek in een cabareteske sfeer (Zie beneden, foto 1).

Eigen kinderconcert (Zie beneden, foto 2)
Voortkomend uit Ilona's deelname aan ‘De Fabeltjeskrantmusical’ waarin zij de rollen van Juffrouw Ooievaar en Isadora Paradijsvogel vertolkte, heeft zij daarna een eigen klassiek kinderconcert uitgebracht, gezongen door Zangeres Viola en de twee bovengenoemde vogels. Dit kinderconcert werd tussen 2010 en 2015 uitgevoerd in kleine concertzaaltjes en in de kleine zalen van diverse Nederlandse schouwburgen.
Click op Audio om Juffrouw Ooievaar en Isadora samen een stukje uit de Habanera van Bizet te horen zingen.

Werkzaamheden in professionele gezelschappen; Klassiek.
Van 2000 tot en met 2013 deed zij regelmatig freelance werkzaamheden bij het koor van de National Opera. Ilona heeft karakterrollen gespeeld door Nederland en België in een aantal opera’s van kleine operagezelschappen. Dit waren meestal opera’s 'voor de hele familie’ en soms voor volwassenen. Zo speelde zij in de negentiger jaren de Heks en de Moeder in Humperdinck’s ‘Hans en Grietje’  in twee verschillende producties van Opera SKON en daarna van De Glazen Ui. Zo speelde zij de rol van Proserpina in Monteverdi’s ‘L’Orfeo’ in een productie van Opera Amsterdam. Ilona houdt ervan om heksen te spelen. (Zie foto 4).

Werkzaamheden in professionele gezelschappen; Musical.
Zij vertolkte de twee bovengenoemde beroemde vogels in ‘De Fabeltjeskrantmusical’  (2007-2008) bij De Levita en De Graaf & Cornelissen. (Zie beneden, foto 2.) “Voor het stemgeven van Juffrouw Ooievaar mag je me midden in de nacht wakker maken”.
Gedurende meerdere speelseizoenen speelde zij bij OpusOne diverse karakterrollen in de familiemusicals 'Olivier Bommel en de Trullenhoedster' (1997-99, 2005-06; Zie beneden, foto 3).
 Ook speelde zij bij OpusOne in 'Klokkenluider van de Nôtre Dame' (1999-2000).
Al de hierbovengenoemde musicals tourden door heel Nederland en België.

CD’s
Solistisch is ilona te beluisteren op enige CD’s. Bijvoorbeeld op “Jean Wiéner Chambermusic’; hierop staat de live opname van een recital in Singer te Laren rondom deze Franse componist. Het recital was samengesteld door pianist Marcel Worms die Ilona ook begeleidde. Click op Audio om het lied ‘De Vleermuis’ uit deze CD te beluisteren.

Opleiding
Ilona deed haar klassieke zangstudie en behaalde haar diploma docerend musicus solozang aan het Rotterdams Conservatorium bij Margreet Honig in 1990. Zowel tijdens als ook na deze studie volgde zij meerdere zang-masterclasses in diverse richtingen binnen het klassieke repertoire. Na haar studie volgde zij vanaf 1990 tot en met heden zanglessen bij een groot aantal klassieke zangers en genoot zij zangcoachings van diverse pianobegeleiders. Zo heeft zij tot maart 2020 een reeks voor haar betekenisvolle lessen gevolgd bij de pianist en zangcoach Brian Masuda.
Ter verbreding van haar lespraktijk volgde zij cursussen Estill Voice Training en, in 2016, Universal Voice (beiden level 1 en 2).

Fotos van links naar rechts
1. Poulenc-lied met Vliegend Spaghetti Monster-vergiet op.
2. Fabeltjeskrantmusical en kinderconcert met Juffrouw Ooievaar en Isadora.
3. In Olivier Bommel als Mevrouw Dickerdack.
4. Speelde heksen in de musical Olivier Bommel en
     in verschillende producties van de kinderopera Hans en Grietje
.

Click op de fotos.

Site over zangoptredens, zangacts en zangles